lauantai 10. joulukuuta 2016

TEE SE ITSE SAIPPUA

Netistä löytyy vaikka millä mitalla ohjeita saippuan tekoon. Usea ohje vaikuttaa helpommalta, kuin onkaan.
Esimerkiksi vasta Mtv3:n tee se itse- vinkkinä oli kahvisaippuat, jotka valmistat "nopeasti" ja "kätevästi" jämäpaloista tai vaikka hotellien minisaippuoista. 

Noooh, voin sanoa, että ohjeen mukainen, "laita vain saippuat kulhoon, vesihauteeseen ja pari minuuttia, niin saippuat on sulanut nesteeksi" on hieman liian helpon kuuloinen ja niinhän se olikin. Sen minkä huomasin: Saippua ei sula nesteeksi, se palaa ja menee kumiseksi. Valmis saippua on kertaalleen ollut jo nesteen muodossa, sitä ei enää saa nesteen muotoon, mutta rauhallisen "sulattamisen" jälkeen, joukkoon saat lisättyä tuoksuja ja värejä sekä saat ne muotoiltua haluamaasi muotoon, koska "sulatuksen" jälkeen massa on, kuin muovailuvahaa.

Muutaman muun sivun koluttuani ja mieheni näytettyä muutama video, päätin kokeilla kahta eri versiota ja muista, VARAA AIKAA! 
Tämän teko ei todellakaan kestä vain muutaman minuutin. Teko aika on parisen tuntia. 

Päätin siis tehdä kahta erilaista saippuaa. Kahvin tuoksuinen ja piparminttu.
Ja päätin siis tehdä saippuat jo valmiista saippuoista.

Vanhat saippuat tai nuo hajusteettomat halppis saippuat, mitä minulla on, kannattaa silputa mahdollisemman pieneksi. Osassa videoista jopa raastettiin saippuat aivan pieneksi. 


Minä päätin kokeilla siis kahta eri tyyliä. Toisen satsin laitoin suoraan kattilaan ja toisen satsin vesihauteeseen.


Levyt miedolla lämmöllä (2-3)!

Heti saippuat laitettuani, lisäsin joukkoon myös ruokalusikallisen vettä. Kattilassa alkoi tapahtua huomattavasti nopeammin, kuin vesihauteessa, mutta odottavan aika on pitkä.

Parikymmentä minuuttia mennyt ja saippuat näyttävät tältä...


Tässä seoksessa on jo mukana yksi mitallinen kahvinpuruja.


Muista sekoittaa ainakin 5-10minuutin välein ja jokaisen sekoitus kerran jälkeen, lisää ruokalusikallinen vettä seokseen. Tämä estää palamisen ja edes auttaa seoksen "sulamisessa", mutta muista; vesi pidentää jähmettymis aikaa, joten lisää vettä aina vain pieni määrä kerrallaan ja odota rauhassa. 

Lähes tunti mennyt ja kattilan seos alkaa näyttää lähes valmiilta...


Mutta lisäsin vielä kerran hieman vettä ja odottelen ainakin kymmenen minuuttia, ennen kuin lisään värin ja tuoksun. 

Vesihauteessa oleva seos tarvitsee huomattavasti pidemmän ajan. Eli tästä lähtien, aion tehdä saippuani suoraan kattilassa. 

Tunti ja vartti... alan olla tyytyväinen kattilassa olevaan seokseeni, on siis aika lisätä tuoksu ja hieman väriä. Tämän jälkeen annan seoksen olla kattilassa vielä kymmenisen minuuttia, ennen kuin asettelen sen muotteihin. Minä käytän silikoonivuokia, joten niille ei tarvitse tehdä enempiä esivalmisteluita, mutta jos käytät muita muotteja, niin voitele ne vaikka ruokaöljyllä.


Nyt on seokseen lisätty vihreätä väriä ja piparminttu tuoksua. 

Yhdellä videolla seosta sekoitettiin vielä sähkövatkaimella, jotta kaikki pienetkin palaset sai sekaisin, mutta minä päätin säästää vatkaintani. Seos kun on todella jämäkkää ja oma vatkaimeni on jo aika vanha. 

Nyt seos on valmis laitettavaksi muotteihin. Käytä apuna kumihanskaa, jotta saat varmasti taputeltua massan muottiin niin, että kaikki ilmakuplat on saatu pois. (Itsellä niitä hieman jäi)


Tänä aikana oli vesihauteessa olevakin massa muuttunut valmiin näköiseksi. Lisäsin joukkoon vielä mitallisen kahvipuruja, ruokalusikallisen pikakahvia ja ruokalusikallisen vanilia aromia.



Sit vain tämäkin taputeltiin muotteihin.


Tämän jälkeen odotellaan jähmettymistä.

Kun saippuat on jähmettynyt muotoonsa, irroitellaan ne varovasti muoteistaan.



Tämän jälkeen tuleekin sen paras hetki! Koristelu! Itse paketoin saippuat sellofaaniin ja laitoin koristenauhaa ja tuotekorttia. 

Tässä minun joulusaippuat.



Ei se nyt loppupeleissä ollutkaan niin hankalaa, mutta hankalampaa, kuin suurin osa ohjeista antaa olettaa. 
Ehkäpä kokeilen saippuamassaa seuraavaksi, vai onko teillä siitä mitä kokemuksia?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mitäs tykkäät?