lauantai 16. tammikuuta 2016

LUMIVALKOINEN-Ensimmäinen suunnittelemani villasukka

Noin sitä vaan aika puskee taas eteenpäin ja pakkasista ollaan vähemmän nautittu ja iloittu, kuin koskaan aiemmin. Putkia jäätyy ja autot reistailee... Yllättääkö tämä? No eipä oikeastaan.

Se että olen talvi ihminen, ei lohduta, jos mittarit paukkuu -30:n puolella. Silloin ei lastenkaan kanssa huvita haistella raikasta ulkoilmaa.

Mutta kerran pakkaset paukkuu, niin neulotaan sitten. Päätin joulun alla ottaa haasteen itselleni, jonka oli tarkoitus valmistua tapaninpäivään, mutta näinhän ei sitten käynytkään. 

Pari päivää sitten sain kun sainkin sukat valmiiksi ja ohjeetkin sain tehtyä kuviksi asti, joten jokainen voi halutessaan napata ohjeen itselleen.

Nämä sukat aloitetaan varpaista ylös päin. Tehdään ensin 8 ketjusilmukkaa, joista luodaan kahdelle puikolle 8s. Takasilmukat voi jakaa kahdelle puikolle, kun siellä on 12s, mutta etupuikon silmukat pidetään loppuun asti yhdellä puikolla, näin on helpompi tehdä sukan edessä kulkeva pitsikuvio.
Kun takana ja edessä on 14s, lisätään seuraavalla kerralla vain etupuikolla +1s, jotta pitsikuvio voidaan loittaa. Lisäyksiä jatketaan kunnes edessä on 21s ja takana 20s (koko 38), kuviota koko ajan tehden.



Takana neulotaan vain oikeaa ja kuviota jatketaan, varteen asti.


Kantapää tehdään tiimalasi mallilla, niin että keskelle jätetään 10s.

Kantapään jälkeen etu- ja takapuikkojen väliin luodaan 4s, eikä näitä kavenneta edetessä, vaan otetaan mukaan takakuvioon. Takakuvio aloitetaan heti ensimmäisellä kierroksella.



Varteen tehdään vielä kaksi lisäystä etupuikon molemmin puolin, silloin kun tehdään takakuvion keskimmäisen palmikon toinen ja kolmas käännös. Huh ku oli selvä lause...


Niinkun näkyy, koitin tehdä ohjeen hienosti tietokoneella, mutta tämän ohjeen jälkeen tulin siihen tulokseen, että pääsen helpommalla, kun piirrän.

/ = nurja s
< 2s = nostetaan 2s apupuikolle työn eteen
2s > = nostetaan 2s apupuikolle työn taakse

Itselle ainakin tuo piirretty versio on selkeämpi, vai kuinka on?

Yhdet sukat on jo tekeillä ja toiset suunnitteilla, josko niistä ne piirretyt ohjeet väkertäisi. Ihan mukavaa vaihtelua koittaa itse toteuttaa, opittuja tyylejä ja kuvioita hyödyntämällä.


2 kommenttia:

  1. Todella kauniit sukat. Taidanpa ottaakin ohjeesi talteen ja neuloa kyseiset sukat itselleni. Kiitos kun jaoit ohjeesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on ollut mukava huomata että ihmiset on tykänny, siitä saa itselleen lisää intoa suunnitella ja tehdä lisää 😊

      Poista

mitäs tykkäät?